Werkwijze

Hoe we te werk gaan ligt aan uw wensen en aan de ruimte. Elke project vraagt een andere aanpak.

wat voor advies heeft u nodig?

Dat hangt af van een aantal factoren zoals uw budget en of de ruimte gefaseerd wordt aangelegd. Er zijn veel mogelijkheden, van een kort maar krachtig brainstorm sessie tot een meer uitgewerkt ontwerp. Hieronder staat alles op een rij. Mocht je er niet uitkomen neem dan gerust contact met mij op.

> Brainstormsessie
Een brainstormsessie kan net dat verschil maken. Met handige tips, raad en ideeën komen we in korte tijd een heel eind. Wenst u aan het einde van de brainstormsessie toch een meer uitgewerkt ontwerp te laten maken dan kan dat altijd.

> Schetsontwerp
Dit is een ontwerp op grote lijnen. Het geeft de structuur van de tuin of erf weer. Het ontwerp zorgt ervoor dat elk onderdeel van de ruimte op de juiste plek komt, en dat ze bovendien één geheel vormen. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke, overzichtelijke ruimte die prettig aanvoelt. Een schetsontwerp is handig als u de ruimte gefaseerd wilt aanleggen en een duidelijke richtlijn nodig heeft.

> Beplantingsplan
Heeft u de tuin zodanig klaar of 
is de huidige beplanting toe aan een opfrisbeurt, maar mist u de plantenkennis om een beplantingsplan te overzien? Laat dan een beplantingsplan maken. Het plan laat zien welke planten waar komen, en omvat bovendien een plantenlijst met onderhoudstips. Ook voor de meer ervaren tuinierder kan een beplantingsadvies een toevoeging zijn, dan maken we het net wat ingewikkelder! 

> Uitgewerkt ontwerp
Eigenlijk is een uitgewerkt ontwerp een combinatie van een schetsontwerp met een beplantingsplan, die bovendien een materialenlijst en verhardingsplan omvat. Het is een compleet ontwerp waarmee u of een aanlegbedrijf aan de slag kunt. U heeft dan een duurzame basis voor de komende jaren. 

> Samen de mouwen opstropen
Ook al is een goed ontwerp een duurzame basis heeft elke tuin toch onderhoud nodig. Door samen met mij de plantenborders onderhanden te nemen sla je twee vliegen in één klap: het werk komt af en je doet leuke kennis op. Met je nieuwe kennis kan je steeds meer je tuin eigen maken. Bovendien, kan je beter op de veranderingen van de natuur inspelen. Want hoe alles groeit en bloeit in je tuin is nu eenmaal afhankelijk van de natuur, en dat is soms wispelturig!

hoe verloopt een ontwerptraject?

Dat is niet in steen geschreven, maar hieronder leest u ongeveer hoe het gaat. De stappen beschrijven hoe we te werk gaan bij het maken van een schetsontwerp, een uitgewerkt ontwerp of een beplantingsplan. Een brainstormsessie loopt uiteraard wat anders.

1. Vrijblijvend keukentafel gesprek

Ik kom bij u langs om uw wensen te bespreken en samen het plan van aanpak te bepalen. Dat is maatwerk want elke project is anders. Aan de hand van dit eerste gesprek maak ik een offerte van de verwachtte ontwerpkosten.

2. Pakket van eisen samenstellen

We verdiepen ons in uw wensen; aan de hand van vragen en verzamelde inspiratie plaatjes bespreken we ze grondig. We nemen een schop het perceel in om de grondsoort env. vast te stellen. Ik betrek u hier graag bij. Dat is leuk, wellicht leerzaam, en komt goed van pas als we het ontwerp bespreken. Het perceel wordt tevens opgemeten.

3. Concept ontwerp/beplantingsplan

Met de verzamelde gegevens ga ik aan de slag. Ik maak een concept ontwerp en kom bij u langs om deze te bespreken. Een concept is eigenlijk een praat plaatje die vaak nieuwe inzichten oplevert. We nemen stokken en touw het perceel in om elementen uit te zetten. Zo komt het concept een beetje tot leven en worden beslissingen makkelijker gemaakt. 

In deze fase is het soms nuttig om een voorlopige kostenraming te maken. Zo blijft het budget in zicht en zijn beslissingen goed overwogen.

4. Definitief ontwerp/beplantingsplan

Aan de hand van de concept bespreking wordt het definitieve plan opgesteld.  Met dit plan kunt u zelf het ontwerp aanleggen, of kunnen er offertes bij hoveniersbedrijven aangevraagd worden.

Een offertetraject kunt u zelf in handen nemen, of ik kan, op uurtarief basis, deze voor u begeleiden.

5. Aanleg

Voor de degene die het gaat aanleggen, of dat u zelf bent of een bedrijf, blijf ik een aanspreekpunt. Wilt u de aanleg zelf doen en heeft u hulp nodig met de beplanting, dan kan ik u daarbij helpen.

6. Nazorg

Eigenlijk wordt een tuin echt gemaakt door te gaan tuinieren! Ik kan een steuntje in de rug bieden door samen met u in de plantenborders te gaan werken. Zo leert u de planten in de tuin beter kennen en ontwikkelt de tuin zich nog verder op een creatieve manier.

geinteresseerd om samen te werken?

Let's make something awesome!